Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να προβλέπει επιπλοκές σε ένα επείγον χειρουργείο;

155
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να προβλέπει επιπλοκές σε ένα επείγον χειρουργείο;

Μια καινοτόμα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία προβλέπει επιπλοκές σε επείγοντα χειρουργεία, ανέπτυξαν ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης. Η εφαρμογή αυτή, που μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου μέσω ανάλυσης δεδομένων και καθορισμού των απαραίτητων ιατρικών διαδικασιών, παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Γεώργιο Βέλμαχο σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ο κ. Βέλμαχος τόνισε ότι η εφαρμογή «παρέχει ακριβείς προγνώσεις για ασθενείς με επείγοντα χειρουργικά προβλήματα και τραύματα». Στόχος είναι η τεχνητή νοημοσύνη να υπερβαίνει την εμπειρία ενός χειρουργού, εντοπίζοντας κρίσιμες διαδικασίες που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες θανάτου από 70% στο 50%.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Πανδημίες και Φαρμακευτική Αγωγή

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, από το London School of Economics, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης κατά την πανδημία της COVID-19. Όπως ανέφερε, η έλλειψη δεδομένων προκάλεσε αβεβαιότητα και παραπληροφόρηση. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προσφέρει ταχύτερη κατανόηση της μετάδοσης της νόσου και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μάλιστα, επεσήμανε ότι σημαντικά δεδομένα για τα εμβόλια προήλθαν από χώρες με ψηφιοποιημένα συστήματα υγείας, όπως το Ισραήλ και το Κατάρ.

Στον τομέα της φαρμακευτικής, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και να βοηθήσει στη βέλτιστη επιλογή για κάθε ασθενή, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της εξατομικευμένης θεραπείας.

Ψηφιακά Δεδομένα και Ιατρική Ακρίβειας

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι 37 από τις 127 παραμέτρους που επηρεάζουν την υγεία είναι ψηφιακές. Η χρήση δεδομένων από συσκευές όπως έξυπνα ρολόγια αναμένεται να συνοδεύει τον ψηφιακό φάκελο υγείας, που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα από το επόμενο έτος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ιατρική ακρίβειας θα αλλάξει ριζικά τη διαχείριση και την ταξινόμηση των ασθενειών.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κοινωνία

Ο καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αναφέρθηκε στις κοινωνικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Μίλησε για περιπτώσεις όπου άνθρωποι σχηματίζουν σχέσεις με ψηφιακές οντότητες, όπως ένας Ιάπωνας που παντρεύτηκε ένα ολόγραμμα, το οποίο δεν υποστηρίζεται πλέον από το λογισμικό. Παράλληλα, εταιρείες όπως η Google και η Amazon επενδύουν στη βελτίωση των έξυπνων συσκευών, ενώ οι άνθρωποι συνηθίζουν να τους απευθύνονται με ευγένεια, αντιμετωπίζοντάς τες σχεδόν ως «ζωντανούς συντρόφους».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, κλείνοντας έτσι τις δράσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του συλλόγου.

Πώς να κερδίσεις τον αγώνα κατά του Άγχους: 7 Συμβουλές που λειτουργούν

Πού βοηθάει η μεσογειακή διατροφή