Νέα μελέτη: Τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

637
Β. Κικίλιας: Αλλαγή του τοπίου στο χώρο του φαρμάκου,

Υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στη συχνή λήψη και στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Η επίπτωση των αντιβιοτικών στο μικροβίωμα («οικοσύστημα» μικροοργανισμών) στο έντερο εκτιμάται ότι εξηγεί την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουμέα, με επικεφαλής τη δρ Σοφία Χαρλίντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (Journal of the National Cancer Institute), ανέλυσαν στοιχεία για 40.000 περιστατικά καρκίνου, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου 200.000 ατόμων χωρίς καρκίνο. Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έπαιρναν αντιβιοτικά για περισσότερους από έξι μήνες, είχαν κατά μέσο όρο 17% μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου στο ανώτερο τμήμα του παχέος εντέρου (μετά το λεπτό έντερο), αλλά όχι στο κατώτερο τμήμα του (στο ορθό).

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν πάρει τα περισσότερα αντιβιοτικά, αλλά παρατηρείται μια μικρή αύξηση του κινδύνου ακόμη και σε μερικούς ανθρώπους μετά από μία μόνο θεραπεία με αντιβιοτικά.

Για να βεβαιωθούν, οι ερευνητές μελέτησαν ένα μη αντιβιοτικό βακτηριοκτόνο φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά των ουρολοιμώξεων και το οποίο δεν επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου. Διαπιστώθηκε ότι όντως το εν λόγω φάρμακο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι τα αντιβιοτικά αυτά που, εξαιτίας της επίπτωσής τους στο εντερικό μικροβιακό οικοσύστημα, διευκολύνουν την εκδήλωση καρκίνου.

Μολονότι η μελέτη αφορούσε μόνο αντιβιοτικά χορηγούμενα από το στόμα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι και τα ενδοφλέβια αντιβιοτικά μπορούν να επιδράσουν στο μικροβίωμα του εντέρου.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να είναι κανείς συγκρατημένος με τα αντιβιοτικά. Αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία η θεραπεία με αυτά και σώζει ζωές, στην περίπτωση λιγότερο σοβαρών παθήσεων που αναμένεται να θεραπευτούν έτσι κι αλλιώς, χρειάζεται επιφύλαξη. Πάνω απ’ όλα για να αποτραπεί η ανάπτυξη αντίστασης από τα βακτήρια, αλλά επίσης, όπως δείχνει η μελέτη μας, επειδή τα αντιβιοτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μελλοντικού καρκίνου του εντέρου», ανέφερε η Χαρλίντ. «Δεν υπάρχει πάντως απολύτως καμία αιτία για πανικό, απλώς επειδή έχετε πάρει αντιβιοτικά. Η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο είναι μέτρια και η επίπτωση στον απόλυτο κίνδυνο για έναν άνθρωπο είναι σχετικά μικρή», πρόσθεσε.