ΥΓΕΙΑ

Ποιοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά Covid-19

Η πιθανότητα ARDS, που μειώνει απειλητικά το οξυγόνο στο αίμα, αυξάνεται όσο πιο έντονο είναι το μεταβολικό σύνδρομο ενός ασθενούς.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς , οι οποίοι έχουν μεταβολικό σύνδρομο (ένα συνδυασμό από υψηλό σάκχαρο, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και παχυσαρκία), αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και θάνατο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τουλέιν, της Κλινικής Μάγιο και της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, συνέκριναν στοιχεία από 181 νοσοκομεία 26 χωρών για 5.069 ασθενείς (17,5%) με μεταβολικό σύνδρομο και 23.971 (82,5%) χωρίς μεταβολικό σύνδρομο, οι οποίοι όλοι είχαν νοσηλευτεί λόγω λοίμωξης από κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με μεταβολικό σύνδρομο είχαν 36% μεγαλύτερη πιθανότητα για σύνδρομο ARDS, 30% για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 45% για διασωλήνωση και 20% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου στο νοσοκομείο. Συνολικά, μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο λίγο πάνω από 20% πέθαναν, 20% εμφάνισαν ARDS και σχεδόν οι μισοί εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Αντίστοιχα, μεταξύ των ασθενών Covid-19 χωρίς μεταβολικό σύνδρομο το 16% πέθαναν, το 12% εμφάνισαν ARDS και το 36% χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο αυξημένος κίνδυνος από το μεταβολικό σύνδρομο βρέθηκε ότι ισχύει ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία και άλλα υποκείμενα νοσήματα.

«Η μελέτη μας βρήκε ότι αν κάποιος έχει υψηλή χοληστερίνη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ήπια παχυσαρκία και προδιαβήτη ή διαβήτη και νοσηλεύεται με Covid-19, τότε έχει μία πιθανότητα στις τέσσερις να εμφανίσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, κάτι σημαντικό. Επίσης βρήκαμε ότι σε κάθε επίπεδο αναπνευστικής υποστήριξης, οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο έχουν χειρότερη έκβαση. Οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο έχουν αυξημένη πιθανότητα για διασωλήνωση, για μη επεμβατικό αερισμό ή για οξυγόνο υψηλής ροής, σε σχέση με όσους δεν έχουν μεταβολικό σύνδρομο», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Τζόσουα Ντένσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane.

Οι βαριές περιπτώσεις Covid-19 χαρακτηρίζονται από μια υπερφλεγμονώδη ανοσιακή αντίδραση αρκετών ασθενών έναντι της λοίμωξης από τον κορονοϊό. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή, την οποία προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομο, ιδίως όταν συνυπάρχουν πολλοί παράγοντες του συνδρόμου στο ίδιο άτομο (κάποιος που είναι ταυτόχρονα διαβητικός, παχύσαρκος και με υπέρταση), καθιστά τους ασθενείς αυτούς πιο ευάλωτους στην Covid-19. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσο πιο εκτεταμένο είναι το μεταβολικό σύνδρομο σε μια χώρα, τόσο περισσότερα βαριά περιστατικά Covid-19 θα υπάρχουν σε αυτήν (κάτι που πιστεύεται ότι ισχύει π.χ. στην περίπτωση των ΗΠΑ).

Newsroom

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.