ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στη νέα πραγματικότητα

Η ζωή των ανθρώπων και η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει για τα καλά και πλέον η ζωή μας είναι περισσότερο καθιστική. Ποιές οι επιπτώσεις που έχουμε όμως;

Βασική συνέπεια της καθιστικής ζωής είναι οι ορθοπεδικές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τη θέση που καθόμαστε, με το πώς και πόσο κινούμαστε, ακόμα και με τη χρήση smartphones. Τενοντίτιδες, μυϊκές κράμπες, ακόμα και χονδροπάθειες των αρθρώσεων, παρατηρούνται πλέον αρκετά συχνά, ενώ επίσης αυξάνονται τα περιστατικά με αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία –ισχιαλγία, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Όλα αυτά βεβαίως δεν αποτελούν συνέπειες των αλλαγών των τελευταίων μηνών, αλλά του γενικότερου σύγχρονου τρόπου ζωής, που ούτως ή άλλως έχει ως επίκεντρο την καθιστική ζωή τα τελευταία χρόνια.

Η λογική αντιμετώπιση της καθιστικής ζωής είναι η εισαγωγή της καθημερινής άσκησης στη ζωής μας. Ακόμα και μία ήπιας μορφής άσκηση επί καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης, όμως εκτός από αυτό, οφείλουμε να κάνουμε μερικά πράγματα ακόμα, ώστε να περιορίσουμε σαφώς τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής στις ζωές μας.

Μικρά, αλλά συχνά διαλείμματα

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει πως για κάθε ώρα που περνάμε καθιστοί μπροστά στον υπολογιστή μας πρέπει να κάνουν ένα δίλεπτο διάλειμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου «ξεμουδιάζουμε». Περπάτημα, εκτάσεις των χεριών, ακόμα και απλώς το να σταθούμε όρθιοι μας βοηθά να «ξεμπλοκάρουμε» το μυοσκελετικό μας σύστημα και να το βοηθήσουμε να ανταποκριθεί καλύτερα την υπόλοιπη ημέρα.

Προσεκτική διατροφή

Ο χειρότερος συνδυασμός για τον οργανισμό μας σε όλα τα επίπεδα είναι ο συνδυασμός κακής διατροφής και καθιστικής ζωής, με συνέπειες σε όλα τα συστήματα λειτουργίας του: Από το κυκλοφορικό μέχρι το ανοσοποιητικό, από το μυοσκελετικό μέχρι το πεπτικό. Επομένως, δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διατροφή μας, που πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ώστε να προσλαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες και τα στοιχεία που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Σημείο – «κλειδί» για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας είναι και η επαρκής πρόσληψη νερού μέσα στην ημέρα μας, κάτι που επίσης «ξεχνάμε» ως συνέπεια της καθιστικής ζωής – καθώς δεν κινούμαστε, δεν ιδρώνουμε και δεν διψάμε.

 

Εργονομία θέσης εργασίας

Στην περίπτωση που η καθιστική μας ζωή έχει ως επίκεντρο την εργασία μας, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε κατά το δυνατόν την εργονομία της θέσης όπου εργαζόμαστε. Το σωστό ύψος του καθίσματος, η σωστή θέση της πλάτης, η θέση των χεριών ως προς το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο και αξίζουν της προσοχής και της φροντίδας μας.

Περιορισμός του χρόνου που καθόμαστε

Όσο και αν είναι δύσκολο, το πιο ουσιαστικό που μπορούμε να κάνουμε ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες της καθιστικής ζωής, είναι να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε σε καθιστή θέση μέσα στην ημέρα μας. Εάν η εργασία μας είναι γραφείου, τότε οφείλουμε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να καταπιανόμαστε με ασχολίες που γίνονται εν κινήσει ή σε όρθια στάση. Κάθε είδους άσκηση μπορεί να βοηθήσει, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί από μόνη της να αντιστρέψει τα προβλήματα που προκύπτουν στον ανθρώπινο οργανισμό από την καθιστική ζωή. Εν τούτοις, ένας συνδυασμός όσων αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, κάνοντας τον οργανισμό μας υγιή και δυνατό.

Newsbomb

Newsroom

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

5 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.