Νέα επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο είδος σωματικού λίπους, το σπλαχνικό, συνδέεται με την εναπόθεση ανώμαλων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ, έως και δύο δεκαετίες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, φωτίζοντας νέους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.
Ποιές συνήθειες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του Ινστιτούτου Ακτινολογίας Mallinckrodt της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, εξέτασε τη σύνδεση παραγόντων όπως η παχυσαρκία, η κατανομή λίπους, η HDL χοληστερόλη και η αντίσταση στην ινσουλίνη με τις πρωτεΐνες αμυλοειδές και tau στον εγκέφαλο. Στη μελέτη συμμετείχαν 80 νοητικά υγιείς ενήλικες, μέσης ηλικίας 49,4 ετών, από τους οποίους το 57,5% ήταν παχύσαρκοι. Η ανάλυση εστίασε σε διάφορους τύπους λίπους, όπως το σπλαχνικό, το υποδόριο και το λίπος στο συκώτι.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι μόνο το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται με αυξημένη εναπόθεση αμυλοειδούς, ενώ άλλοι τύποι λίπους δεν παρουσίασαν παρόμοια συσχέτιση. Επίσης, η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και τα χαμηλά επίπεδα HDL συνδέθηκαν με υψηλότερα επίπεδα παθολογίας αμυλοειδούς. Αντίθετα, άτομα με υψηλή HDL παρουσίασαν μικρότερη επίδραση του σπλαχνικού λίπους στη συσσώρευση αμυλοειδούς.
Πότε είναι αυξημένος ο κίνδυνος παχυσαρκίας για τους εφήβους
Σε παράλληλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, αναδείχθηκε ότι η παχυσαρκία και το σπλαχνικό λίπος περιορίζουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, πιθανόν ενισχύοντας τη νευροεκφυλιστική διαδικασία.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση του σπλαχνικού λίπους, για την πρόληψη ή καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ, ενισχύοντας την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση.
Έρευνα: Μειωμένος ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ για όσους ηλικιωμένους έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο