Η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία διερεύνησε την προέλευση της πανδημίας COVID-19, έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία υποστηρίζεται ότι «η πιο πιθανή εξήγηση» είναι πως ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Η έρευνα αυτή πυροδοτεί ξανά το ζήτημα της προέλευσης του ιού, ένα θέμα που έχει αποκτήσει γεωπολιτικές διαστάσεις, κυρίως λόγω της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Κορονοϊός: Ποια πάθηση αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης με COVID-19
Η υποεπιτροπή για την πανδημία συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε στους Ρεπουμπλικάνους. Στη διάρκεια δύο ετών ερευνών, συγκεντρώθηκαν 38 καταθέσεις και συνεντεύξεις, καθώς και δεδομένα από 25 ακροάσεις, οδηγώντας σε μία λεπτομερή έκθεση άνω των 500 σελίδων. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής και ποδολόγος στο επάγγελμα, Μπραντ Γουένστραπ, δήλωσε ότι το έργο της επιτροπής αποσκοπεί στην καλύτερη προετοιμασία και πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.
Στην έκθεση, οι βουλευτές επισημαίνουν πέντε βασικούς λόγους που στηρίζουν την εκτίμηση για εργαστηριακή διαρροή, ανάμεσά τους τα «βιολογικά χαρακτηριστικά του ιού που δεν εμφανίζονται στη φύση». Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι το σενάριο της εργαστηριακής προέλευσης δεν πρέπει να θεωρείται θεωρία συνωμοσίας.
Ωστόσο, η διεθνής επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να διχάζεται. Έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών τον Ιούνιο του 2023 ανέφερε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η COVID-19 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο. Επιστημονικές μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell τον Σεπτέμβριο του 2023, ενισχύουν την υπόθεση της μετάδοσης του ιού από μολυσμένα ζώα σε άνθρωπο, συνδέοντας την αρχική εξάπλωση με αγορές ζώων στην Ουχάν.
Η Κίνα αντέδρασε έντονα στα συμπεράσματα της έκθεσης, χαρακτηρίζοντάς τα «χωρίς καμία αξιοπιστία». Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Ζιάν, δήλωσε πως η έρευνα είναι πολιτικά υποκινούμενη και πως βασίζεται σε «ψευδή στοιχεία» και «κατασκευασμένα συμπεράσματα». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η κοινή ομάδα ειδικών της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ενδεχόμενο διαρροής από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανο».
Περίπου πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, παραμένει αβέβαιο ποια είναι η πραγματική προέλευση του ιού. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επλήγησαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα με πάνω από 1,1 εκατομμύρια θανάτους, συνεχίζουν να ηγούνται των ερευνών για την αποτροπή ανάλογων κρίσεων στο μέλλον.
ΠΟΥ: Ο κορονοϊός πλέον θα απειλεί όσο η γρίπη