Πιθανώς έως και τέσσερα σύνδρομα και όχι ένα μόνο, η συνεχιζόμενη νόσηση μετά τη λοίμωξη από COVID-19, η λεγόμενη και “COVID μακράς διαρκείας”, σύνδρομα που προκαλούν σκαμπανεβάσματα συμπτωμάτων που προσβάλλουν όλα τα μέρη του σώματος και τον εγκέφαλο, όπως δήλωσαν σήμερα γιατροί.
Σε μια πρώτη έκθεσή του για την μακράς διάρκειας COVID-19, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) της Βρετανίας σημειώνει ότι το πιο κοινό μοτίβο μεταξύ αυτών που νοσούν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την COVID-19 –ορισμένοι από τους οποίους για επτά μήνες ή και περισσότερο– είναι ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα όργανο, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες, μόνον για να υποχωρήσουν από εκεί και να εμφανιστούν σε ένα άλλο όργανο του σώματος.
“Αυτή η έρευνα σηματοδοτεί τις επιβλαβείς σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η συνεχιζόμενη νόσηση από COVID στις ζωές πολλών ανθρώπων”, δήλωσε η δρ Ιλέιν Μάξγουελ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης αυτής.
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως δικτυώθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά φόρα για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη συνέχιση των συμπτωμάτων της COVID-19. Ορισμένοι ονόμασαν την πάθησή τους “COVID μακράς διαρκείας”.
Σύμφωνα με την ομάδα ασθενών στη Βρετανία LongCovidSOS, στοιχεία από την εφαρμογή ιχνηλάτησης συμπτωμάτων που αναπτύχθηκε από το King’s College του Λονδίνου, δείχνει ότι το 10% των ασθενών με COVID-19 εξακολουθεί να μην είναι καλά μετά το πέρας τριών εβδομάδων και έως και 5% μπορεί να συνεχίσει να ασθενεί για μήνες.
Η Μάξγουελ, η οποία παρουσίασε την έκθεση αυτή που τιτλοφορείται: “Ζώντας με την COVID” σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων, σημείωσε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες ήδη αγωνίζονται “να διαχειριστούν αυτά τα νέα και κυμαινόμενα μοτίβα συμπτωμάτων και προβλημάτων”.
Αυτή και οι συνεργάτες της στην σύνταξη της έκθεσης αυτής παρότρυναν τους ασθενείς και τους γιατρούς να καταγράψουν και να ιχνηλατήσουν τα συμπτώματα ώστε οι ερευνητές στον τομέα της υγείας να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την πάθηση και να βρουν τρόπους ανακούφισής της το ταχύτερο δυνατό.
“Παρά τις αβεβαιότητες, οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια τώρα”, υπογράμμισε. “Χρειάζεται να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία”.
Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…
Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…
Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…
Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…
Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…
Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…
This website uses cookies.